48100851 // alleroed.ungdomsskole@alleroed.dk

Junior-journalist

Alle hold

Er du passioneret om at skabe indhold, der fanger læserens opmærksomhed fra første sætning til sidste punktum? Ønsker du at mestre kunsten at skrive historier, der både informerer og engagerer? Så er kurset 'Junior-journalist' skræddersyet til dig.

Afviklet onsdag 25. sep. kl. 19:00-21:30
Sted
Klub Skakten, Uglevang 1-3
Aldersgrænse
Fra 12 år til 18 år. Og du skal gå på et af følgende klassetrin: 7. 8. 9.
Antal ledige pladser
Holdet er lukket for tilmelding

Beskrivelse


På dette kursus dykker vi ned i den narrative journalistik, hvor teknikker fra skønlitteraturen anvendes til at formidle virkelige begivenheder. Du vil lære at bygge fortællinger, der ikke blot formidler fakta, men også rører og engagerer læserne gennem en mere kreativ og levende skrivestil.

Kursusindhold

Introduktion til Fortællende Journalistik
På kurset indføres du i genren Fortællende journalistik, og hvordan den adskiller sig fra andre journalistiske genrer. Hertil vil du blive introduceret til en række eksempler på Fortællende journalistiske værker.

Historiefinding
For at kunne skrive en god historie, er man selvfølgelig nødt til at have fundet den først. Derfor vil vi gennem kurset kigge på:

- Metoder til at finde og identificere stærke historier
- Hvad gør en historie værd at fortælle?
- At finde den unikke vinkel i en ellers almindelig historie.

Interviewteknikker
For at have de rigtige elementer med hjem, så du kan skrive en god fortælling, har du ikke bare brug for at få historien fortalt, men også forskellige andre informationer, som gør fortællingen mere levende for læseren. Derfor skal du lære at:

- Stille de rigtige spørgsmål
- Få kilder til at åbne op og fortælle deres historie.
- Få citater, stemningsbeskrivelser og følelser med, både fra interviewsituationen, men også fra da historien udspiller sig.

Du kommer til at øve dig på familiemedlemmer derhjemme, samt øvelsespersoner i undervisningen.

Struktur og skriveproces
Til at fortælle en historie, findes der en masse forskellige fortællemodeller. Mange af dem har du sikkert allerede haft om i dansk, og hvis de ikke helt gav mening dengang, kommer de til det nu. Du skal nemlig lære, hvordan man opbygger en narrativ struktur, bruger fiktionens greb som fx cliffhangers, synsvinkel, indre monolog, symbolik og metaforer. Alt sammen noget, som skal hjælpe til at holde læserens interesse gennem hele teksten.

Øvelser og Feedback
Da vi naturligvis ikke kan nå hele processen i de få timer, vi er sammen, vil du på dette kursus få øvelser med hjem. Her skal du måske lave et interview med et familiemedlem, omskrive en tekst eller læse en tekst.
Som feedback vil I både kunne få feedback fra mig og gruppefeedback. Når vi som gruppe giver feedback, vil I blive introduceret til en metode til at give god konstruktiv feedback. Det er altså forventet, at du er villig til at lytte til andres mening og velmenende råd.

Afsluttende Projekt
Som afslutning skal du ud at finde en fortælling, lave interview og skrive en færdig historie. Jeg vil selvfølgelig fungere som jeres redaktør og give sparring, hjælp, feedback og støtte i redigeringen.

Læringsmål
Ved kursets afslutning vil du være i stand til:

- At identificere og udvikle fortællende journalistiske historier.
- At anvende narrative teknikker til at skrive mere fængende og engagerende.
- At stille dybdegående og relevante spørgsmål i interviews.
- At strukturere dine historier på en måde, der fastholder læserens interesse.

Målgruppe
Kurset henvender sig til:
- Dig, som elsker at skrive, og gerne vil udfordre dig med historier fra den virkelige verden.
- Dig, som godt gad at kunne skrive, men ikke er til at opdigte historier.

Mål
Kurset afsluttes med et diplom i juniorjournalistik.

Tid og sted

onsdag 25. sep. kl. 19:00-21:30
Klub Skakten, Uglevang 1-3

Andre hold i samme kategori